Indledning

Anmeldelse skrevet af: Jacob Laursen
Skrevet:        11. juni 2005
Sidst opdateret:    26. april 2006
  

Det er nu godt og vel et halvt år siden at jeg købte min Nokia 6230, så jeg har haft et stykke tid til at lære den at kende. De værste frustrationer er derfor ikke til stede længere, men jeg er bange for at det kun i ringe grad kommer til at gøre denne anmeldelse mere positiv.

Før jeg købte telefonen, havde jeg i lang tid gået og ventet på forskellige features, jeg gerne ville se i én telefon. Jeg tog et stort spring: fra Nokia 3310 til 6230. Mine overvejelser gik primært på:

 1. Størrelse/vægt: Det skulle helst være en lille fiks model, som kan ligge i bukselommen, dvs. den måtte ikke være for tyk.
 2. Standby-tid: Gerne en uge, så man kan tage på ferie uden at få brug for opladninger.
 3. MP3-afspiller: Selvom jeg allerede har en MP3-afspiller, ville jeg gerne have denne mulighed i telefonen også.
 4. FM-radio: Samme som ovenfor.
 5. Mail: De fleste telefoner i dag understøtter mail på den ene eller anden måde, men det var et must for mig med understøttelse af IMAP-protokollen.
 6. GPRS: Den skulle selvfølgelig have netadgang, hvilket giver sig selv, når jeg skulle kunne checke mail med den.
 7. Kamera: "Nice to have" - selvom kvaliteten sandsynligvis ville være ringe, og selvom digitalkameraet alligevel skal med på ferie, ville det nu alligevel være rart med kamera, så man kan sende MMS'er og mails med øjebliksbilleder.
 8. RAM-udvidelse: Da telefonen kan afspille MP3'er, skal den selvfølgelig også have mulighed for ekstra ram - ellers kan den ikke rumme mere end ét musiknummer.

Bedømmelsen

Før jeg går i detaljer, vil jeg overordnet rose telefonen for dens fysiske design. Nogle vil måske mene at den ser lidt kedelig ud, og at displayet er for lille. Displayet hører ganske vist til de mindre af slagsen (128x128), men til gengæld er telefonen tilpas lille til at man kan have den i cowboybukserne eller shorts'ene, helt uden problemer. Knapperne er ganske gode, med undtagelse af "OK"-knappen, som er en speciel knap med pile til venstre, højre, op og ned - og samtidig fungerer som OK-knap, når man trykker på den i midten. I starten fandt jeg det næsten umuligt at ramme midten, så jeg kom altid til at gå én ned eller op først, hvorefter der så blev trykket OK til det forkerte. Utroligt irriterende! Det går noget bedre i dag, men jeg rammer stadig af og til forkert, hvis det skal gå lidt hurtigt, eller hvis jeg er træt eller fuld. Ikke særlig fikst lavet. Problemet ser ud til at være løst i 6230i-modellen.

Mail: Da dette var en af de vigtigste features for mig, er det også den feature jeg vil brokke mig mest over, da den har skuffet mig meget. IMAP (læsning/modtagelse af mail): Hvor den gamle POP3-protokol primært blev brugt til at flytte mails fra fra mailserveren til et mailprogram, udmærker IMAP sig ved at man lader sine mails ligge på mailserveren, hvor de kan tilgås på mangfoldig vis. Det er muligt at lave mapper, så man kan have sine mails sorteret i et hierarki, som man også kender fra fx Outlook. Selv har jeg alle mine mails liggende på en Linux-server, hvor jeg så tilgår dem via programmet Mozilla Thunderbird (tidligere brugte jeg Outlook) når jeg er hjemme, og en webgrænseflade, når jeg er ude. Mine mails er altid tilgængelige (online), og jeg er ikke låst til noget bestemt program. Ideen var så at jeg nu kunne tilføje Nokiaen til listen over måder at tilgå min mail på. Desværre dumper Nokias IMAP-implementation miserabelt på alle punkter:

Afslutningsvist skal det om IMAP-implementationen siges, at det ser ud til at være POP3, som bare er pakket ind i IMAP-protokollen. Altså at telefonen ganske vist godt kan finde ud af at snakke med en IMAP-server, men i øvrigt opfører sig som om den kører POP3. Nokia kan ikke have anstrengt sig særlig meget for at kunne skrive "IMAP" på produktets specifikationer. SMTP: Dette er den protokol der bruges til at afsende mails med. Også her dumper Nokia'en med et brag. Det kan siges ganske kort hvorfor: 1) Det er ikke muligt at vedhæfte filer til mails. Det kan altså ikke lade sig gøre at tage et billede med telefonens kamera, og så afsende det i en mail til venner og bekendte! Hvad i alverden skal man så med et kamera!? 2) Der er ikke nogen indstilling af den tidszone man befinder sig i, så i Danmark vil afsendte mails være en time eller to (om sommeren) forkert på den, set fra modtagerens side.

Kamera: Kameraet i telefonen er så elendigt at jeg har svært ved at se noget formål med det. Opløsningen er blevet bedre i 6230i-modellen, men kvaliteten er stadig den samme.

Konklusion

26. april 2006: Jeg fik desværre aldrig anmeldelsen færdig, men nu ryger den online - så kan kommentarerne ovenfor måske lige akkurat nå at blive læst, inden telefonen ryger helt af markedet igen.

Feedback

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til denne anmeldelse, kan jeg kontaktes på mailadressen:
mailadresse

Links


[ Du er ikke logget ind | Tilbage til hjemmeside | Log ind ]