Indledning

Anmeldelse skrevet af: Jacob Laursen
Skrevet:        16. oktober 2003
Sidst opdateret:    12. januar 2005
  

Ved køb af en bærbar MP3-afspiller, er der nogle forskellige ting man skal være opmærksom på i sit valg. Jeg overvejede selv følgende:

 1. Størrelse/vægt: Man gider jo ikke slæbe rundt på en stor og tung klods, hvis den fx skal bruges mens man er ude at løbe en tur.
 2. Understøttede formater: Kan den spille andet end MP3, fx WMA og mp3PRO? Kan den afspille MP3 med variabel bitrate (VBR)?
 3. Display/tags: Er der et display, og hvad kan det i givet fald vise? Nogle kan kun vise et tal, mens andre kan vise fx kunstner og titel ud fra ID3-tagget.
 4. Lagerplads/udvidbarhed: Hvor meget indbygget ram er der i afspilleren, og kan dette udvides? Hvilken type ram anvendes?
 5. Kommunikation: Kan afspilleren kobles direkte til pc'en med USB eller FireWire? Kræves der specialsoftware til at overføre MP3-filerne, eller fungerer det uproblematisk via Explorer?
 6. Radio: Der findes flere afspillere på markedet med indbygget FM-radio, og det er bestemt værd at tage med.
 7. Batterier/levetid: Hvilken type batterier anvendes, og hvor lang tid kan afspilleren køre ad gangen?
 8. Høretelefoner: Eller rettere, manglen på gode høretelefoner. Lad ikke dårlige høretelefoner afholde dig fra at købe en bestemt MP3-afspiller. De kan nemt skiftes ud! De fleste medfølgende høretelefoner er af ringe kvalitet, hvilket holder prisen nede og giver dig frit valg til vælge dem du bedst synes om.
 9. Lydstyrke: Hvor højt kan man skrue op?
 10. Fejl/opgraderbarhed: Der findes desværre dårlige afspillere på markedet, som fx kan have problemer med bestemte MP3-filer eller som ofte kommer med små mislyde eller sporadisk genstarter! Disse oplysninger kan man af gode grunde ikke læse sig til hos forhandleren/producenten, så det er vigtigt at undersøge hvordan andre folk oplever afspilleren, inden man køber. Nogle afspillere kan firmware-opgraderes, hvilket giver mulighed for at fejlene bliver rettet med tiden.
 11. Pris/tilgængelighed: Hvor meget får man for pengene, og hvor forhandles afspilleren?

Thomson Lyra PDP 2225

Mit valg faldt på en Thomson Lyra PDP 2225, også kendt som RCA Lyra RD1080 i USA. Det sidste tog mig ret lang tid at finde ud af, eftersom det var RCA'en jeg oprindeligt havde set mig varm på. RCA's hjemmeside nævner ikke det europæiske Thomson-brand, selvom afspillerne er 100% identiske. Heller ikke de folk der svarer på mails derovre, var til nogen hjælp.

Understøttede formater: Det vigtigste for mig i min søgen var en afspiller som understøtter mp3PRO-formatet - det nye format fra Thomson, som er både bagud- og forudkompatibelt med MP3, og som næsten kan levere samme kvalitet som MP3 med den halve bitrate. På skrivende stund er Lyra'en den eneste flashram-baserede bærbare afspiller på markedet med mp3PRO-support, hvilket begrænsede mine muligheder en hel del. :-) Lyra'en kan afspille både MP3, mp3PRO og WMA (fra Microsoft), og er dermed den afspiller med den bredeste understøttelse af formater i øjeblikket.

I skrivende stund ligger v4.11 af firmwaren på min Lyra, og den indeholder desværre et irriterende problem ved afspilning af mp3PRO (jeg har endnu ikke konstateret det ved MP3 eller WMA, da næsten alle mine filer er i mp3PRO-format): Engang imellem stopper lyden i et par millisekunder og fortsætter derefter. Det er et ganske kort øjeblik, og der er ikke nogen artifacts når det sker, så umiddelbart kunne det virke som om DSP'en ikke kan følge med. Uden at vide om dette er tilfældet, vil det nok ikke kræve megen optimering af MP3/SBR-decoderen for at løse problemet. Opdatering: Dette problem er rettet i v4.15.

Lagerplads/udvidbarhed/kommunikation: Lyra'en har 128 MB indbygget hukommelse samt et MMC/SD-slot, så der er mulighed for at tilføre yderligere op til 512 MB. MMC/SD-kortene er de mindste flashram-kort, som anvendes af de fleste bærbare MP3-afspillere. De fleste afspillere har dog kun enten intern hukommelse eller MMC/SD-slot, så det er perfekt at Lyra'en har begge dele. Det hjælper også på det hvis man bruger mp3PRO, hvor filerne kun fylder ca. det halve. Man kan overføre direkte med USB, eller man kan sætte MMC/SD-kortet i en MMC/SD-reader/writer og overføre filerne på den måde - FAT16 og FAT32 er understøttet.

Filerne kan overføres direkte uden brug af specielt software. Tidligere versioner af firmwaren har krævet at alle MP3-filer skulle konverteres til et proprietært format (kaldet MPY) af Windows-programmet MusicMatch Jukebox, men dette irritationsmoment er fjernet i den seneste version af firmwaren.

Overførselshastigheden er ikke imponerende, men med 128 MB ram er det efter min mening mindre vigtigt. USB-kommunikationen virker problemfrit - plug'n'play. Vælger man at smide et MMC-kort i, kan man bruge en hurtigere kortlæser i stedet for at overføre via Lyraen.

Display/tags: Lyraen har et dejligt stort LCD-display med baggrundsbelysning, som kan vise kunstneren og titlen på det nummer der afspilles. Disse informationer hentes fra ID3-tagget, og heldigvis er både ID3v1 og ID3v2 understøttet. Så nu er der ikke længere nogen underskyldning for ikke at bruge det nye, langt bedre ID3v2-format, som kan indeholde sangtekster, cover-billeder m.m. ;-) I displayet vises desuden hvor langt henne man er i det nummer, der afspilles. Danske bogstaver bliver ikke vist korrekt, men det er et rent kosmetisk problem.

Radio: Hvis man har været på farten et stykke tid, og måske er nået igennem playlisten mere end én gang, kan det godt være rart at kunne lytte til radio til afveksling. Lyra'en har indbygget FM-radio med mulighed for at lagre 10 forskellige stationer. Desværre er tuneren elendig. Jeg ved ikke om det skyldes at den er så lille, at der ikke er plads til nogen særlig antenne, men i hvert fald er den ikke meget bevendt. Jeg kan knapt nok modtage P3.

Lydstyrke: Jeg havde engang en walkman, som på alle måder var suveræn: indbygget radio, equalizer, dolby a/b, men på ét væsentligt punkt tabte den: Man kunne ikke skrue særlig højt op for lyden. Det er møgirriterende, hvis man befinder sig i støjende omgivelser, eller lige har brug for at give volumen et ekstra nyk, når yndlingsnummeret kommer. Den nyeste version af firmwaren til PDP 2225'en har en begrænsning i lydstyrken således at der automatisk skrues ned, hvis niveauet bliver for højt - dette sker typisk midt inde i numrene. Her burde lyden i stedet "klippes". Denne beskyttelse af øret er i praksis temmelig irriterende. Opdatering: Dette problem er rettet i v4.26.

Årsagen er en lov i Frankrig, som nu har ramt hele EU pga. den nye firmware, men der er altså ikke tale om en hardwarebegrænsning. Desværre kan man ikke bare flashe den amerikanske version af firmwaren til RD1080'en ind i afspilleren, da den automatisk detekterer hvilken version af afspilleren der er tale om. Forhåbentlig dukker der snart en ny firmware op, hvor problemet er løst.

Batterier/levetid: Lyra'en kører på almindelige AAA-batterier, og skulle kunne køre i ca. 6 timer. Det er ikke imponerende, men hvis man kører med genopladelige batterier, er det i det mindste ikke noget økonomisk problem.

Størrelse/vægt: Lyra'en måler 60 x 64 x 20 mm og vejer blot 50 g, så den hører til blandt de mindste bærbare MP3-afspillere. Dertil kommer batterierne, som stikker lidt ud bagerst ved bælteclipset.

Fejl/opgraderbarhed: En af de ting der i lang tid afholdte mig fra at købe Lyra'en var dårlige anmeldelser pga. det proprietære MPY-format og problemer med mislyde ved afspilsning (clicks). Desuden manglede mp3PRO-supporten indtil i foråret, hvor der kom en ny firmware, der tog hånd om alle disse problemer. Denne mulighed for opgradering har uden tvivl reddet denne afspiller, og med den nye firmware er der ingen kæmpemæssige udeståender tilbage, omend nogle små irriterende problemer, som nævnt i denne artikel.

Pris/tilgængelighed: Prisen er lidt halvpebret - jeg måtte slippe €213 i en tysk onlinebutik (TECHNIKdirekt.de). Jeg vil dog sige at man får meget for pengene - samtlige features jeg gik efter, er til stede. Jeg kunne desværre ikke finde nogen danske forhandlere, men det kommer nok senere.

Konklusion

Alt i alt er det en formidabel afspiller, som opfylder alle mine behov. Jeg håber dog på at der bliver taget hånd om nogle af de problemer, jeg har nævnt, i den næste firmware - så jeg kan blive 100% tilfreds.

+ (fordele)
- (ulemper)
mp3PRO og WMA-support Elendig tuner/antenne.
FM-radio Danske tegn mangler.
Lækkert display med baggrundsbelysning; ID3v2-support
Mulighed for op til 512 MB ekstra ram (MultiMedia Card)
Lille og praktisk.

Feedback

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til denne anmeldelse, kan jeg kontaktes på mailadressen:
mailadresse

Links


[ Du er ikke logget ind | Tilbage til hjemmeside | Log ind ]