Introduktion

Denne side gennemgår de forskellige muligheder ved valg af ZigBee-kompatible løsninger som kan styres fra LK Fuga-kompatible tangenter m.v. Listen er ikke udtømmende, men jeg forsøger at indarbejde nye løsninger, efterhånden som jeg bliver bekendt med dem. Ved brug af udtrykket "som udgangspunkt" kan der ligge flere detaljer bag, som jeg ikke afdækker. Her skal man blot være opmærksom og evt. foretage yderligere research.

Siden er motiveret af spørgsmål og svar fra Facebook-gruppen ZigBee kontakt til LK FUGA. Min egen opsætning tager udgangspunkt i en Hue bridge. Som overbygning bruger jeg openHAB, hvor de lidt mere komplekse automatiseringer ligger. Med "jeg" henvises til Jacob Laursen. :-)

Siden beskæftiger sig ikke med andre aspekter af hverken home automation generelt, lysstyring, lyskilder, ZigBee, LK Opus, m.m. Dvs. fokus er brugen af Fuga-tangenter til ZigBee-styring.

Jeg har valgt at dele mulighederne op i to hovedgrupper: ZigBee-lyskilder og ZigBee-relæer/-dæmpere. De fleste har nok gjort sig sine første erfaringer med lyskilder, mens nogle måske over tid vil vælge en hybrid mellem de to løsninger, da begge har fordele og ulemper.

ZigBee-lyskilder

Det er hurtigt og nemt at komme i gang med ZigBee-lyskilder (pærer). Problemet opstår så når lyskilderne via et lampested er forbundet til en afbryder, således at lyskilden mister forbindelsen når man slukker for afbryderen. I stedet ønsker man typisk at lyskilden får strøm hele tiden, og at man kan styre den med en fjernbetjening der passer ind i Fuga-designet.

Lyskilder giver mulighed for forskellige farver og farvetemperaturer, hvilket ikke er muligt på anden vis. Samtidig er lyskilder det oplagte valg i fx bordlamper eller gulvlamper som er koblet til en alm. stikkontakt, og derfor ikke har nogen Fuga-afbryder. Det kan også være en lampe med integreret ZigBee-lyskilde.

For at styre disse lyskilder kan man bruge et Fuga-batteritryk. Fælles for dem alle, muligvis undtagen Wiser, er at de kan placeres frit hvor som helst, undtagen foran en dåse med 230 V bagved. Man må således ikke som udgangspunkt fjerne en afbryder, kortslutte med en samlemuffe og sætte et batteritryk foran.

Friends of Hue

SR-ZGP2801K4-FOH-E PCB'et SR-ZGP2801K4-FOH-E er i 2021 blevet meget populært, takket være det arbejde Per Mejdal Rasmussen og Kasper Christensen har lagt i at designe 3D-printede tryk. Pers resultat er frit tilgængeligt på Thingiverse, mens Kaspers resultat kan købes som kommercielt produkt hos LAB3D. Begge løsningerne er visuelt fuldstændig identiske, da de begge bruger LK Fuga IHC Wireless-tangenter. Kasper har dog også lavet en variant med halve afbrydertangenter, som selvfølgelig tager sig anderledes ud.

PCB'et er kompatibelt med Friends of Hue, dog uden at være certificeret Friends of Hue. Det store CR2430-batteri skulle kunne holde strøm i op til otte år. Det varer dog syv-otte år før vi finder ud af om det holder stik. Det er ikke muligt at få information om batteriniveauet via softwaren. Derudover sender softwaren kun de rå tryk, så funktionalitet med at holde knapper inde osv. afhænger af timing på ZigBee-gateway'en. Hvis man ønsker at bruge trykket til andre ting end lysstyring, har jeg oplevet ustabilitet ved modtagelse af events i openHAB via Hue Binding. Det virker, men nogle gange ikke første gang - det er som om trykket lige skal vækkes. Og der vil være en lille forsinkelse, hvilket dog er forventeligt med denne løsning.

Per Mejdal Rasmussens 3D-print

PCB kan bestilles her, og i en begrænset periode kan man endda gratis få 3D-printet med gratis, som en personlig gave fra Per: LEDhome.dk. Ellers ligger filerne her. IHC Wireless-tryk

Her er der tale om en billig løsning af god kvalitet og som er nem at samle. Jeg har selv samlet tre af dem, og de virker alle tre perfekt. Pris maj 2021 inkl. print: 169,-.

LAB3D IHC Wireless-tangenter

Denne løsning er blot et andet design end Pers version. Samme PCB, samme batteri, samme tangenter, samme udseende. Forskellen er designet af 3D-printet og prisen. Forskellen i designet kan have betydning for hvordan tangenterne klikker, dog er min vurdering at det er stort set det samme, og begge er da også baseret på tangentadaptere. Jeg har selv haft lidt problemer med at få samlet sættet korrekt, og måtte returnere et sæt fordi PCB'et var for stort til printet. Siden er der kommet en ny version, som måske ikke længere lider under dette problem. Kundeservicen var dog rigtig god, og jeg fik løst mit problem. IHC Wireless-tryk

Prisen maj 2021 er 449,- og samlesættet kan bestilles her: LAB3D.

LAB3D afbrydertangenter

Samme tryk, blot i en variant med afbrydertangenter i stedet for IHC Wirelress-tangenter. Også samme pris. Kan bestilles her: LAB3D. LAB3D tryk med afbrydertangenter

LK Fuga Wiser batteritryk

Batteritrykket fra Wiser er som udgangspunkt kun kompatibelt med Wiser Gateway. Anvendelsen er derfor ret begrænset. Hvis man bruger et ZigBee-stick med fx HA/openHAB, deCONZ eller Zigbee2MQTT kan man muligvis udnytte det bedre. Men det er ikke kompatibelt med Philips Hue eller IKEA Trådfri. Prisen ligger på ca. 499,- maj 2021, dvs. på ca. samme niveau som LAB3D's tryk.

IKEA Trådfri

Ombygning af IKEA's fjernbetjeninger giver mening hvis man har en IKEA Trådfri gateway, men kan også være en løsning med Philips Hue hvis man er villig til at bøvle lidt med det, og man går meget op i at kunne styre lyskilder direkte uden at have gateway'en som mellemled/afhængighed. Det smarte er nemlig at fjernbetjeningen parres direkte med lyskilden via TouchLink, så man kan endda helt undlade at have en gateway. Det skal tilføjes at dette også er muligt med Philips Hue Dimmer Switch på samme måde, men så vidt jeg ved findes der ingen Fuga-kits hertil, bl.a. fordi printet er ret langt.

Per Mejdal Rasmussens 3D-print

Se her. Løsningen lader til at være ret populær, især blandt dem der har valgt Trådfri eller ConBee/deCONZ som gateway.

Philips Hue vægafbrydermodul

Dette produkt er en lidt sjov hybridløsning. Du genbruger din eksisterende afbryder, så den passer lige ind. Det ser ud til at den muligvis kan være i en dyb indmuringsdåse, men jeg har ikke selv prøvet det. Jeg ved ikke om det er lovligt at installere den selv. Den virker både med og uden fjeder i afbryderen. Uden fjeder vil afbryderen dog have to tilstande (tændt og slukket) som ikke nødvendigvis er synkroniseret med lyskilderne. Løsningen får ikke strøm fra installationen, så der skal engang imellem skiftes batteri. Prisen er ca. 270,- eller 450,- for 2 stk. (juni 2021). Der er altså tale om en løsning som kræver indgriben i elinstallationen, men som styrer ZigBee-lyskilder og ikke er autonom (kræver en Hue bridge), alt sammen selvfølgelig i Signify's interesse (firmaet bag Philips Hue). Ved et evt. salg af boligen vil disse produkter skulle afinstalleres. Philips Hue vægafbrydemodul

Det skulle være muligt at skifte mellem scener m.m. Men da der kun er én tangent at gøre godt med, må brugervenligheden være dårligere end et batteritryk med 4 knapper.

ZigBee-relæer/-dæmpere

Er man interesseret i at intregrere styringen i sin elinstallation, skal man kigge på ZigBee-relæer/-dæmpere. Et relæ kan kun tænde og slukke, og har en kliklyd. En dæmper kan skrue op og ned for lysstyrken, og er mere lydløst, men kan muligvis brumme en smule. Relæet skal vælges hvor ens LED-pærer eller eventuelle LED-driver ikke er dæmpbare.

Den store fordel er her at man får en løsning uden direkte afhængighed til en ZigBee-gateway og uden batteriskift. Der findes desuden produkter som passer ind i Fuga-modulerne og som er lovlige at installere. Man vil uden videre kunne sælge sit hus med en sådan installation, da det vil fortsætte med at virke pålideligt når man tager sit udstyr med sig. Installationen vil dog ikke længere være "smart", men en ny ejer vil så have mulighed for at gøre den smart igen med sit eget ZigBee-udstyr.

En anden fordel er at man bruger alm. LED-pærer. Dermed kan man få smart styring af pærer som ikke findes i ZigBee-versioner, fx 12 V GU4/MR11-pærer og små G9-pærer. Man kan også vælge pærer med bedre specifikationer end selv de bedste tilsvarende ZigBee-pærer, fx pærer med en Ra-værdi på 97, dvs. høj farveægthed. Derudover undgår man standby-forbrug for hver enkelt pære, hvis dæmperen eller relæet styrer en gruppe af pærer. Når en gruppe af pærer styres på denne måde, vil de også være perfekt synkroniseret, dvs. alle pærerne tænder fx på præcis samme tidspunkt. Herudover kan man spare plads i sin ZigBee-gateway, hvor der kan være forskellige begrænsninger. Fx har en Philips Hue bridge en hård begrænsning på 63 lyskilder, men der kan begynde at være problemer med ydelsen, når man har over 40-45 lyskilder.

Til sidst er der prisen. Med et tilstrækkeligt antal pærer i gruppen, vil det på et tidspunkt blive billigere, da der kun skal købes ét relæ eller én dæmper, så prisforskellen på alm. LED-pærer og ZigBee-pærer vil på et tidspunkt gøre løsningen billigere.

Sunricher relæ/dæmper

Kært barn har mange navne. Sunrichers relæer og dæmpere bliver solgt under mange brands, hvor Nordtronic nok er det mest kendte navn i Danmark. Uanset om du køber Nordtronic, DIODIM eller Triac, er der dog tale om samme produkt med samme firmware. Nordtronic

Produktet udmærker sig ved at at kunne styres via en impuls fra 8-230 V. Dvs. hvis man har en alm. afbryder, kan man sætte en fjeder i den og bruge de 230 V til at styre relæet eller dæmperen. Jeg har selv brugt dette til styring af 12 V-spots, hvor LED-driveren befinder sig over eltavlen. Her kunne blot sættes en Sunricher ind foran driveren, hvor den så selvfølgelig skulle forsynes med fast fase, foruden fasen fra afbryderen til impuls-styring. Med en fjederbelastet afbryder som styring, er der naturligt nok kun én impuls at give, til forskel fra andre løsninger. Det gør betjening lidt mere besværlig, da man fx vil kunne opleve først at holde knappen inde og observere at der skrues ned for lysstyrken. Herefter kan knappen slippes og man kan så holde den inde igen for at skrue op for lysstyrken indtil ønsket niveau.

Produktet vil som udgangspunkt ikke kunne være i en indmuringsdåse samtidigt med fx en afbryder foran. Det kan være i en samledåse eller PL-loftdåse. Alt efter hvordan produktet installeres, kan det være ulovligt at gøre selv.

Prisen på dæmperen ligger typisk på ca. 200,- mens relæet godt kan koste op til 300,-. Hertil kommer prisen på en afbryder og fjeder, hvis man ikke allerede har disse. På de gamle 13A-afbrydere skal der monteres en fjeder på selve tangenten. Her vil jeg anbefale at opgradere til en nyere 16A-afbryder, hvortil der kan bruges en bladfjeder.

Standby-forbruget for dæmperen er ca. 0,7 W, mens det for relæet er ca. 0,3 W i slukket tilstand og 0,5 W i tændt tilstand.

Se også Per Mejdal Rasmussens Youtube-anmeldelse

Sunricher dobbeltrelæ

Der er netop kommet et nyt dobbeltrelæ i maj 2021, dvs. med to kanaler. Modelnavn SR-ZG9101SAC-HP-Switch-2CH. Kan bl.a. købes hos LEDhome Sunricher dobbeltrelæ

SONOFF ZBMINI ZigBee Smart Switch

Dette relæ er meget lig Sunricher-relæet, men dimensionerne er lidt anderledes, og måske opfører det sig også anderledes ved styring via tryk. Jeg har ikke selv prøvet dette relæ. SONOFF relæ Produktlink

LK Fuga Wiser lysdæmper

LK Fuga Wiser lysdæmper udmærker sig ved at være et officielt LK-produkt som passer perfekt i farve og stil, og er ligeså nem at installere som en alm. lysdæmper eller afbryder. Den kan uden problemer installeres i gamle indmuringsdåser uden ekstra dybde. Til forskel fra en Sunricher-dæmper kræver den derfor mindre plads og resulterer i en simplere installation. Derudover vil ens ZigBee-netværk blive mere decentralt opbygget ved at have disse rundt omkring i huset, frem for fx at have en række Sunricher-dæmpere monteret ved tavlen eller et andet centralt sted (hvis man har den mulighed). Dette giver bedre meshing og dermed rækkevidde for hele netværket. Wiser lysdæmper

Prisen er desværre i den helt høje ende - tæt på 1.000,- maj 2021. Se dagspris på Pricerunner.

Hvad værre er: Dæmperen døjer med et ZigBee-kompatibilitetsproblem, da den ikke har været testet med Philips Hue og IKEA Trådfri. Det er derfor ikke muligt at slukke den via fx Hue-app'en (maj 2021). Det er dog muligt at slukke via API'et på Hue-bridgen, så hvis man er nørd og vil bruge tid på det, er der forskellige muligheder for work-arounds. Se flere detaljer på min techblog. Bruger man et ZigBee-stick med Open Source software, vil det formentlig være en smal sag at få dæmperen til at virke korrekt. Fra og med openHAB 3.2 er det også muligt at slukke dæmperen via Philips Hue-bindingen uden krumspring, da jeg har lavet et work-around til dette: [hue] Support LK Wiser through workaround for firmware bug #11571

En anden irriterende detalje ved brug af dæmperen på en Hue bridge er at LED'erne ikke lyser og ikke kan tilpasses på nogen måde. De lyser hvidt når man trykker på tangenterne, men lyser fx ikke rødt eller grønt for at markere tænd/sluk, som det ses i Per Mejdal Rasmussens første video nedenfor. Derudover kan man ikke tilpasse minimum dæmpningsniveau. Den dæmper dog som standard en smule lavere end deres LED Touch lysdæmper. De to foruddefinerede dæmpningsniveauer på den nederste tangent kan sættes ved at holde knapperne inde og virker således også på Hue/andre systemer. Man kan altså med ét tryk fx dæmpe til laveste niveau og med et andet tryk skrue op på højeste niveau - hvilket er nemmere end med fjedertryk.

Man kan naturligvis også vælge at bruge deres egen Wiser-gateway til ca. 1.300,- men det må absolut frarådes. For det første er den låst til egne produkter, dvs. det er ikke engang muligt at tilføje en standard ZigBee-lyskilde til den. Og så udstilles der ikke et API til gateway'en, dvs. den kan ikke integreres. Så der er dobbelt-op på vendor lock-in.

Dæmperen virker i øvrigt perfekt sammen med SR-ZGP2801K4-FOH-E, og sluk virker her også. Så man kan altså uden videre tilføje et batteritryk som ekstra styring.

Standby-forbruget er ca. 0,4 W.

Se også Per Mejdal Rasmussens YouTube-videoer:

ZigBee drejelysdæmper

Denne lysdæmper så lovende ud indtil LK introducerede Wiser lysdæmper og dobbeltrelæ. Den koster under det halve (ca. 400,- maj 2021). Desværre er den ikke godkendt! For komplethedens skyld nævner jeg den alligevel. Ud over ikke at være godkendt, bruger den gammeldags skrueterminaler, hvilket ikke er optimalt elsikkerhedsmæssigt. Og så er der designet - den passer ikke helt til Fuga. Den er ikke plan med alm. moduler, og farven er vist også en smule forkert i forhold til Fuga-hvid. Drejelysdæmper Opdatering ultimo 2021: Der er kommet en ny version af produktet som nu er godkendt til brug i Danmark.

Se også Per Mejdal Rasmussens YouTube-video: ZigBee dreje lysdæmper.

Oversigt

Produkt Dæmpbar Farver Kræver batteri Autonom Gør det selv-installation i dåse (lovlig) Hue-kompatibel Standby-forbrug Pris
ZigBee-lyskilde med batteritryk Ja Ja Ja Nej Nej Ja Afhænger af lyskilderne 449,- (LAB3D)/169,- (Per) + lyskilder
Philips Hue vægafbrydermodul Ja Ja Ja Nej Måske Ja Afhænger af lyskilderne Ca. 270,- + lyskilder
Sunricher relæ Nej Nej Nej Ja, med fjedertryk Nej Ja 0,3 W Ca. 300,-
SONOFF relæ Nej Nej Nej Ja, med fjedertryk Nej Ja - Ca. 100,-
Sunricher dimmer Ja Nej Nej Ja, med fjedertryk Nej Ja 0,7 W Ca. 200,-
LK Fuga Wiser dobbeltrelæ Nej Nej Nej Ja Ja Nej - Ca. 860,-
LK Fuga Wiser dæmper Ja Nej Nej Ja Ja Nej 0,4 W Ca. 875,-
ZigBee drejelysdæmper Ja Nej Nej Ja Ja (hvis den var godkendt) Ja - Ca. 400,-